Biserica Curtea Veche (prezentare)

  • BISERICA BUNA VESTIRE- CURTEA VECHE (Sf. Anton)Str. Iuliu Maniu 33, Bucuresti

DSC06482

Biserica BUNA VESTIRE-CURTEA VECHE Este amplasata lânga vestigiile Palatului Voievodal si a fost construita de domnitorul Mircea Ciobanul (1545-1554; 1558-1559) se pare spre sfârsitul domniei, fiind continuata de fiul sau Petru cel Tânar si de fratii acestuia, Mircea si Radu.
Constructia a suferit o serie de vicisitudini (invazii si incendii) fiind renovata de numeroase ori – in perioada 1928-1935 arhitectul Hori Teodoru cautând sa-i redea infatisarea initiala.
Frescele din interior au fost executate cu ocazia renovarii din 1847-1853 de pictorii pasoptisti Constantin Lecca si Misu Popp. In proscomidia se mai pastreaza insa fragmente din pictura realizata in secolul al XVI-lea, iar in nisele din stânga si dreapta intrarii – fragmente din pictura facuta in 1715 prin grija domnitorului Stefan Cantacuzino (care a renovat-o, infrumusetându-i intrarea cu un portal de piatra sculptata in spiritul epocii brancovenesti).
Biserica masoara 25 m in lungime si 8 m in latime si este o constructie cu plan treflat, asemanatoare ctitoriei lui Mircea cel Batrân de la Cozia. Naosul, deasupra caruia se inalta o turla cu o admirabila plastica decorativa, este prelung; in schimb, pronaosul are un contur aproape patrat si este acoperit cu o bolta cilindrica.
Este de subliniat, totodata, prezenta unor contraforturi precum si a unor nise dispuse sub cornisa, elemente intâlnite in arhitectura moldoveneasca a epocii.
Biserica mare a Curtii domnesti (in a carei incinta se afla si o capela) a constituit locul de desfasurare a unui important ceremonial: ungerea domnitorilor. De la jumatatea secolului XVI-lea si pâna in timpul domnitorului Gh. Bibescu (1842-1848) aceasta a fost “biserica de mir” a Tarii Românesti.

Previous post Biserica Sf. Spiridon din Bucuresti
Next post Cluj Arena – Stadionul din Cluj. Date esentiale

Adaugă un comentariu