
BISERICA COLTEA (Biserica Coltei)
- Bd.I.C.Bratianu 1, Bucuresti
A fost cladita in anii 1701-1702, pe locul uneia mai vechi din lemn, ctitorie a slugerului Udrea, care a stapânit aceste locuri inaintea clucerului Coltea.
Constructia are un plan trefla, naosul si pronaosul fiind acoperite cu cupole sferice; se impune prin plastica sa decorativa, fiind unul din primele edificii de acest gen din Tara Româneasca in ornamentatia carora, pe lânga elementele decorative vegetale – frunze, vrejuri, flori – apar figuri de pasari, animale si oameni, cu semnificatii simbolice. Astfel, pe portalul de piatra al bisericii se pot vedea siluete de sfinti precum si animale fantastice.
Pridvorul bisericii este deschis si are noua arcade polilobate sustinute de coloane de piatra, intre care se desfasoara o balustrada – refacuta in jurul anului 1900 – in alcatuirea careia au fost utilizate placi de piatra cu sculpturi ornamentale provenite de la Turnul Coltei (demolat in anul 1888).
Suferind urmarile unui incendiu (1739) si ale unui cutremur (1838), biserica a trebuit sa fie renovata in parte si repictata, lucrarea incredintându-se pictorului Gh. Tattarescu (1871).