Patriarhia Romana (Catedrala Patriarhala)

  • PatriarhiaCATEDRALA PATRIARHALA
  • Aleea Parlamentului 1, Bucuresti

Initial, a fost o manastire ridicata sub domnia lui Constantin Serban (1654-1658), a carei biserica a fost târnosita in 1657, la ceremonie luând parte si patriarhul Antiohiei.

In timpul domniei lui Radu Leon (1664-1668), manastirea devine sediul Mitropoliei Tarii Românesti. Ca urmare a acestui fapt, colina pe care este construita a inceput sa fie numita Dealul Mitropoliei, asa cum i se spune si astazi.

De-a lungul veacurilor, biserica a suportat mai multe restaurari, urmarindu-se pe cât posibil sa i se redea infatisarea initiala.

Constructia este de tipul manastirii de la Curtea de Arges, avand plan trilobat si pronaos largit, cu patru turle deasupra. Ea se deosebeste totusi de modelul argesean prin dimensiunile sale mai mari si prin pridvorul deschis, sprijinit pe coloane de zid.

Decoratia ferestrelor este alcatuita din doua registre de arcade oarbe, cele din partea inferioara fiind simple iar cele din partea de sus grupate doua câte doua. Cele doua registre sunt despartite de un brâu de piatra fiind format din trei ciubuce care se rasucesc din loc in loc. De o parte si de alta a brâului sunt dispuse siruri de caramizi in “dinti de fierastrau”.

In partea de sus a pridvorului se afla doua rânduri de firide pictate, intrerupte in zona situata deasupra intrarii de un panou infatisând pe imparatul Constantin cel Mare si pe mama acestuia, Elena. Pe acoperisul bisericii se inalta patru turnuri frumos proportionate având fetele decorate cu firide retrase succesiv si acoperisul ondulat, dupa linia curba cu care se incheie sus aceste firide.

In vecinatatea bisericii se afla vechiul palat mitropolitan.

Accesul spre biserica si palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române se face pe sub un turn-clopotnita inaltat de C. Brâncoveanu in 1698 si restaurat in 1958.

Previous post Manastirea Durau – poze oficiale
Next post Biserica Sf. Spiridon din Bucuresti

Adaugă un comentariu