
- Capacitate: 30.200 locuri pentru spectatori dintre care 28.000 locuri sunt acoperite.
- Terenul de joc : dimensiuni : L=105 m, l=68 m, în întregime fără gard.
- Calendarul meciurilor (si alte evenimente) gazduite de Cluj Arena – fostul Stadion Ion Moina LINK
sursa foto: siteul oficial Cluj Arena VEZI GALERIE FOTO OFICIALA
Stadionul „Cluj Arena” are un număr de 30.335 de scaune, în diferite nuanţe de gri. Dintre acestea 629 de scaune sunt pentru VIP, clasa business, 748 VIP, clasa standard, iar 87 de scaune sunt VVIP. La acestea se adaugă 32 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, 168 de scaune destinate presei şi 114 scaune pentru comentatorii TV, în timp ce 29.557 de scaune sunt destinate spectatorilor.
Acoperişul acoperă aproape în totalitate tribunele şi peluzele stadionului, rezultând un număr de peste 28.000 locuri spectatori acoperite, din totalul de 30.200 locuri capacitatea stadionului. Finisajul extern îl reprezintă o suprafaţă cu aspect de titan acoperit cu un strat de suprafaţă, superficial, transparent şi cu sensibilitate scăzută la zgâriere, la radiaţii ultraviolete, eroziune. Dimensionat cu fantezie şi rafinament arhitectural, structura acoperişului, contemporană, fluidă, este o compoziţie majoră, ce va deveni un reper constructiv şi simbolic al municipiului Cluj-Napoca.
Principalele funcţiuni arhitecturale ale stadionului sunt următoarele :
Subsol 2. Aici au fost amenajate parcări pentru un număr de 303 autovehicule în suprafaţă de 7.670,80 mp., şi parcare VIP de 700,00 mp.
Subsol 1. Aici se găsesc în principal funcţiunile standard ale stadionului, precum şi soluţii de relocare a spaţiilor cluburilor sportive. La acest nivel se regăsesc pe peluze grupurile sanitare, spaţii de regrupare, case de bilete, spaţii tehnice. În tribuna est, (T2), se vor amplasa o serie de cluburi sportive, precum şi un muzeu al sportului clujean, o pista de încălzire atletism acoperită şi cabinete medicale, totul sub un relief artificial taluzat. Subsolul cuprinde anumite spaţii afectate actului sportiv, astfel : sala forţă, sala antrenamente, sala lupte, etc., masaj recuperare pentru sportivi, sauna, duşuri, cabinet medical, cabinet consultaţii antidoping, camere oficiali joc, vestiare inclusiv pentru copii.
Parter. De la acest nivel se face distribuţia în tribune, în funcţie de bilet. Aici se afla turnicheţii, precum şi scările de acces.
Etaj I. Este nivelul de distribuţie pentru VIP şi jurnalişti în zona centrală a tribunei unu-vest, unde se află şi o sală de conferinţe cu 220 locuri, spaţiu pentru pregătirea presei cât şi studiouri TV, iar în rest se face accesul publicului pe gradenele etajate ale stadionului pe capetele tribunei unu, toată tribuna 2 cât şi la peluze. Etajul conţine spaţii pentru baruri, grupuri sociale, etc.
Etaj II, tribuna 1. Pe aici se realizează accesul către VIP-uri, săli multifuncţionale, bar, terasă, un salon pentru fumători, grupuri sanitare, evident holuri şi garderobe. La acest nivel va fi amenajat spaţiul dedicat protocolului si evenimentelor VIP, restaurant cu o terasa spre terenul de joc.
Etaj III, tribuna 1. Funcţiunile prevăzute sunt cele privitoare la VIP-uri : terasă exterioară, sală multifuncţională, loje, bar, holuri, grupuri sanitare, acces gradene.
Etaj IV, tribuna 1. În exclusivitate pentru VIP-uri, spaţii dotate cu un bar de 36,00mp., cabinet medical, grupuri sanitare, holuri . Ca şi element spectaculos, de la nivelul IV se poate privi în sala multifuncţională de la nivelul III. Accesul se face prin două intrări, scaunele sunt dispuse pe 3 rânduri.
Etaj V, tribuna 1. Este destinat studiourilor, comentatorilor TV şi crainicilor de stadion, camerelor de supraveghere video. VIP-urile au acces la o suprafaţă de aproape 400 mp. şi la servicii de catering. Acces, gradene în suprafaţă de 600 mp.
Stadionul a fost construit de consorţiul format din ACI Cluj, Con-A Sibiu (ambele societăţi cu capital 100% românesc), Transilvania Construcţii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Dico şi Ţigănaş, Bogart Construct SRL, DAS Engineering şi Grup 4 Instalaţii la cele mai noi standarde UEFA şi FIFA, pe locul fostului stadion “Ion Moina”.
Terenul de sport
Terenul de joc are o lungime de 105 m şi o lăţime de 68 m şi este prevăzut cu un sistem de drenare astfel încât să nu devină impracticabil din cauza acumulării de apă. Gazonul este natural şi prevăzut cu sistem de încălzire pentru a permite desfăşurarea activităţilor sportive şi pe timp friguros.
Pista de atletism
1. Interioară pentru sprint, încălzire atletism, are o suprafaţă de 1.065,60 mp. şi este montată pe suport de beton, stratul de bază fiind compus din granule EDPM.
2. Exterioara are opt culoare, sistemul fiind montat pe suport beton, cu min. 2% panta, în vederea drenării apei. Stratul de uzură din granule EDPM se va turna la faţa locului şi va trebuie să cerinţe legate de rezistenţa la compresiune, abraziune, crampoane, raze UV, intemperii, temperaturi înalte şi îngheţ/dezgheţ.
Groapă pentru sărituri
Are o zonă de aterizare de 9 m lungime şi 2,75 m lăţime. Este format din tuburi de drenaj, 30 cm piatra spartă, 15-20 cm strat de pietriş, 6-10 cm zgură grosieră, 2 cm. strat de separare, 30 cm. nisip de cuarţ.
Alte discipline sportive
Suprafeţele privind, de exemplu: aruncarea discului, ciocanului, suliţei, triplusalt, săritură cu prăjina şi în înălţime, vor fi organizate pe suprafaţa terenului în conformitate cu cerinţele IAAF şi ale competiţiilor sportive.
Sala de conferinţe
Sala de conferinţe, situată la nivelul întâi al stadionului, are 220 de locuri (fotolii cu scaune rabatabile şi cu măsuţe încorporate), şapte locuri la masa de prezidiu, proiector, internet, sistem de iluminat (intensitatea luminii poate fi reglată până la 1.000 de lucşi) şi sistem de sonorizare.
Istoria arenei din Cluj
Prima tribună a “Stadionului Orașului” a fost confecționată din lemn și avea o capacitate de 1.500 locuri. Sub ea au fost amenajate vestiarele, dar și camere în care puteau locui fotbaliștii. Inaugurarea oficială a stadionului a avut loc în 1911 când o selecționată a Clujului învingea echipa Galatasaray Istanbul cu scorul de 8-1. După aproape 50 de ani, în 1960 tribuna din lemn a fost mutată la Câmpia Turzii, unde se află și în prezent. În 1961 a fost inaugurat noul stadion, construit în formă de potcoavă, în cinstea echipei studențești ce folosea arena: „U”. Stadionul Municipal avea o capacitate de 28.000 locuri, clasându-se pe locul al treilea în topul arenelor din România. Timp de 40 de ani nu s-a întamplat nimic deosebit cu stadionul, redenumit „Ion Moina” la începutul anilor ’90, exceptând poate inaugurarea pistei de atletism din tartan. În luna februarie a anului 2008 Consiliul Județean Cluj a desemnat UTCN câștigătoarea licitației internaționale organizată pentru proiectarea unui nou stadion. Proiectul realizat de Dico și Țiganaș, Birou de Proiectare, prezenta la acea dată un stadion de 30.000 locuri, cu garaje subterane pe două nivele și un teren de atletism. Inițial, au fost propuse două proiecte pentru noul stadion. Primul, un stadion clasic sub formă dreptunghiulară, după model englezesc, a fost proiectat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea, de formă ovală, a fost proiectat de OHL Spania. Ambele proiecte includeau o clădire de birouri cu 20 de etaje, aflată în imediata apropiere a stadionului. Câștigătorii licitație au fost cei de la UTCN, datorită prețurilor mai scăzute.