[Iulie 2009]
La începutul anilor 90, Mihai Anastasescu umbla prin Câmpina cu o geantă de pungi cu cafea pe care le vindea prin baruri. L-a mai vazut cineva la faţă de atunci? Nu. L-am văzut pe stradă? L-am întâlnit pe la evenimentele publice? Avem vreo poză în care apare şi el? I-am găsit vreo fotografie prin ziare? Nu. Nu. Nu. Nu. Asta trebuie să însemne ceva.
Acelaşi lucru îl putem spune şi despre Mihai Tufan, asociatul lui şi atunci, la vremea comerţului ambulant cu cafea, şi acum, la vremea clasării pe locul 154 în topul celor mai bogaţi români, pe locul trei în topul celor mai bogaţi prahoveni, pe locul unu în topul celor mai bogaţi câmpineni. Unde se acund oamenii ăştia şi de ce?
Unde? În vilele din cartierul rezidenţial de pe Muscel, în casele de vacanţă din Delta Dunării de la Periprava, în birourile ultracentrale din Bucureşti, sau în sediul ultrapăzit de pe strada Fabricii din Câmpina. De ce? Pentru că afacerile care i-au adus, acum, în top au fost însoţite, de-a lungul timpului, de scandaluri. Dosare penale, acuzaţii, urmăriri, procese, controverse. Plus faptul că s-a vorbit tot timpul despre legăturile cu SRI-ul şi cu masoneria.
În timp ce cumpărarea de către cei doi a fostului Neptun s-a pierdut în negura timpului, iar poveştile despre faptul că achiziţia societăţii s-a făcut cu banii lui Victor Stănculescu a devenit deja un mit urban la Câmpina, cazul „Dislileria” a rămas cel mai de notorietate. Poate şi din cauză că cercetările efectuate au relevat protecţia de care s-au bucurat Anastasescu şi Tufan atât din partea unor şefi din SRI, cât şi din partea unor nume grele din politică:
De la comerţul ambulant cu cafea, la afacerile subterane cu alcool
O etapă în ascensiunea celor doi afacerişti câmpineni a fost anul 2002, când se generalizaseră în România afacerile subterane cu produse alcoolice. În anii 2002-2004, patronatul de profil a evaluat că statul pierdea anual peste 500 de milioane de euro din cauza mafiei alcoolului. Şeful SRI Prahova de atunci a dispus măsuri de interceptare, filare şi infiltrare a fenomenului. Din reţeaua de trafic ilegal cu alcool şi baturi alcoolice monitorizată făcea parte şi Mihai Anastasescu, deţinătorul MIKA Quatro SRL Câmpina. Din interceptări a rezultat faptul că cei care erau suspectaţi de trafic cu alcool erau implicaţi şi în afaceri la negru cu produse petroliere. Când monitorizările au ajuns foarte aproape de Guvernul Adrian Năstase, generalul Ovidiu Soare a închis dosarul Distileria, susţinând că nu sunt elemente care să vizeze siguranţa naţională. La scurt timp a izbucnit scandalul muşamalizărilor şi al scurgerilor de informaţii.
PSD şi SRI au pus umărul la afacerile lui Anastasescu
Din rapoartele de atunci a reieşit faptul că, de pe traseul monitorizării, se pierdeau informaţii către membrii reţelei de trafic ilegal cu alcool şi produse petroliere. Din interceptări a rezultat că afaceristul Mihai Anastasescu ar fi primit informaţii atât de la deputatul PSD Ion Stan, şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, cât şi de la Dorina Mihăilescu (sef de departament la Secretariatul General al Guvernului Adrian Nastase). În probatoriu s-a mai relevat că cel care transmitea informaţiile către deputatul PSD Ion Stan era generalul SRI din Prahova, Ovidiu Soare, fapt recunoscut de către acesta în rechizitoriu. Potrivit documentelor, Mihai Anastasescu l-a sunat pe deputatul Ion Stan, la data de 12.02. 2002, iar Stan l-a anunţat pe Anastasescu de faptul că toate telefoanele de la toate firmele sale sunt ascultate de SRI. PSD-istul Stan a negat, dar SRI-stul Soare a confirmat. Totul s-a încheiat atunci cu un rechizitoriu de trimitere în judecată a înalţilor ofiţeri SRI şi cu audierile politicienilor pentru acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.
Pentru Electrocarbon Slatina, Iacobov a făcut jocurile Metaleuroest
Epoca lui Iacobov la RAFO Oneşti a coincis cu o alt pas înainte al afacerilor lui Anastasescu şi Tufan. Atunci a avut loc preluarea de către cei doi a SC Electrocarbon SA Slatina. După cum au susţinut procurorii Parchetului General, în ianuarie 2003, Corneliu Iacobov a încheiat două contracte cu SC Metaleuroest SRL Câmpina, urmare cărora pachetul de acţiuni deţinut de SC RAFO la SC Electrocarbon SA Slatina, precum şi creanţele de 224 miliarde lei existente între aceleaşi societăţi comerciale au trecut nelegal în proprietatea Metaleuroest . În acest fel s-a cauzat SC RAFO un prejudiciu de 500 miliarde de lei rezultat din diferenţa de preţ pe acţiunile vândute. La marginea excrocheriei în acest caz a fost faptul că pachetul de actiuni a fost depus drept gaj de către RAFO în favoarea firmei Metaleuroest, într-un contract de vanzare-cumparare de produse petroliere, în care Metaleuroest ar fi fost cea care trebuia să depună gajuri pentru că ea cumpara. Tranzactia a constituit chiar obiectul unei plângeri pe rolul instanţelor din Bacău depusă de o firmă româno-cipriotă. Reclamantul se plângea judecătorilor că a fost vorba despre un raport comercial simulat, care a avut drept scop ocolirea tranzacţiile de acţiuni pe piaţă, aşa cum obliga legea.
Casirom Turda, un joc al nervilor şi al orgoliilor
Surse judiciare au declarat presei că, şi în cazul Casirom Turda, firmele lui Mihai Anastasescu au făcut obiectul mai multor controale ale comisarilor Gărzii Financiare Prahova, încrucişate cu verificările procurorilor Parchetului Naţional Anticorupţie. Acuzele aduse lui Mihai Tufan de către fosta conducere a Casirom, se refereau la nereguli grave în decontările facute în defavoarea Casirom, nereguli în deconturi, bonuri false de consum însumând zeci de milioane, sume însuşite necuvenit din statele de plată ale administratorilor. Şirul acuzelor, despre care Radu Calu, purtătorul de cuvânt al societăţii, afirma că pot fi dovedite cu documente, se încheia cu afirmaţia: “Casirom era sacul de bani pentru firmele lui Tufan: Metaleuroest, Fontec, Elsid”. Casirom SA Turda se număra printre marii producători de carburii de siliciu şi de produselor refractare de cu mare căutare pe pieţele internaţionale. Preluarea societăţii de către cei doi câmpineni a însemnat un joc puternic pe bursă şi unul şi mai puternic al nervilor şi al orgoliilor, în condiţiile în care un fost partener al lor a încercat din răsputeri să-i împiedice. Cert este că, la Turda, şi după preluare a continuat nebunia: în 2004 societatea şi-a dublat profitul, în 2007 a raportat pierderi uriaşe, iar acum vreo două luni a fost băgată în faliment din cauza datoriilor.
Categoria „Firme sub anonimat”
Pe lângă societăţile deja cunoscute în Câmpina ca aparţinând celor doi afacerişti (părţi din fostul Neptun: Neptun SA, Neptun Trading, Neptun Construct, Forja Neptun, Fontec, Elsid, sau fosta IRUE) se pare că aceştia controlează şi firme care se bucură de mai puţină popularitate: Hidrotehnica S.A Galaţi, Crysler Ploieşti, Lavazza Sial Exim, Fishing Tour, Superbet, Ect Advertising, Agroinvest, Riviera Green, Delta Alloy, Diamant Construct, MAA Service Consulting. În ceea ce priveşte lanţul de farmacii Medimfarm, acesta cuprinde o reţea extinsă în judetele Prahova, Damboviţa, Buzău, Galaţi, Suceava şi Timiş.
La fel de puţin cunoscută este şi preluarea de către Anastasescu şi Tufan a SC Dobromin SA Constanţa, o altă afacere care a născut controverse. Citiţi şi continuare
Mai adauga la tot ceea ce ai scris tu un lucru, pe care il poti usor verifica: firma Vivaio, care isi are sediul in fosta Electrotuilaj – IRUE. Apartine tot lui Anastasescu, iar in anul 2007 a reusit o performanta economica fabuloasa – cu un singur angajat si ) la cifra de afaceri, profitul a fost de peste 20 miliarde lei vechi! O smchereie mai mare decat vanzarile anterioare ale familie Basescu, semn ca – pana la urma – toti fac parte din aceeasi gasca.
PS – felicitari pentru material.
la cifra de afaceri a firmei Vivaio in postul anterior este cifra 0!
Pentru Alexandru: foarte buna completarea ta. Ar mai fi poate de adaugat si faptul ca nici atunci cand a raportat cresteri mari de profit, Neptun nu am auzit sa fi platit dividende fostilor angajati care au cateva amarate de actiuni la societatea asta
Nici nu o s aplateasca vreodata o firma de-a lui Anastasescu dividende restului actionarilor, care nu fac parte din gasca lui. Cine poate sa ma contrazica?!
Bine zis. Felicitari si continua…
M.Anastasescu îşi întinde tentaculele şi în Breaza prin ELSID. Vrea să facă microhidrocentrală în punctul Belia. Mulţi spun că acest lucru ar afecta şi puţinul debit de apă infectă pe care o au brezenii. Proiectul a trecut de votul consilierilor, abia a treia oară, făcându-se presiuni mari asupra unora, prin telefoane primite din Parlament; o altă firmă a lui Anastasescu era sau este SC Paltinu, unde, cel puţin în 2004-2005, juristă era sau este în continuare, Dragomir Elena Carmen, soţia lui Dragomir Florin, fost poliţist la economic Câmpina, actualmente la DGIPI Ploieşti. Politistul este omul de casă şi de afaceri al lui Anastasescu.
Pentru carmen
mda. apa de la Breaza zici? mai e si apa raului Doftana, care a disparut pur si simplu de pe harta din aval de lacul Paltinu. asta ar fi o ancheta tare. care i-ar face pe ecologisti sa se lege cu lanturi de poarta lui Anastasescu
se minte mult aici daca oamenii sunt destepti de ce plangeti?
se dau dividende stati linistiti.
si oamenii au dat de munca frate..au dus orasul in carca?
ce vreti sa vina tzata Floarea care vinde in piata sa conduca Neptunul?
se plimba destul in oras ,chiar pe jos dar voi fraierii nu stiti,sunteti niste ofticati care nu puteti mai mult de atat…
si mai revin cu date concrete..
se dau dividende? chiar asa? intreb asta pentru ca am actiuni la ei si nu am fost anuntata ca trebuie sa imi incasez sumele cuvenite. aaa, sau poate v-au insarcinat pe dvs.sa ma anuntati? in acest caz, va rog sa imi furnizati mai multe detalii despre procedurile de incasare. adia, vorba dvs, sa reveniti cu date concrete.
chiar asa, de de ca sa plangi cand nimeni nu te iarta
TOT CE SE SA SCRIS CONTRA LUI ANASTASESCU ESTE PERFECT ADEVARAT A DISTRUS O SOCIETETE UNDE MUNCEAU PESTE3MI DE PERSOANE,A VANDUT FIER TOT CE SA PUTUT VINDE NIMENI NU LA CONTROLAT,DESPRE DIVIDENTE CE SA MAI ZIC,MAFIA EL SI CU DRAGOMIR ,NU TREB SA AI SCOALA SA FI BOGAT DIN CATE STIU A FOST UN VANZATOR DE REFRESCO
SI NE MAI ITREBAM DE NU NE VOR EUROPENI????????CORUPTOS,MAFIOTIIIIIIII ETC ETC
DLE GOGU CE DIVIDENTE UNDE SI CAND ,EU AM ACTIUNI SI NU MI-AU DAT NIMIC OI FI SI TU UNU DE-AL LOR,CUM POTI SPUNE CA AU DE LUCRU IN NEPTUN?STI CE E NEPTUNUL ACUM??O AMINTIRE,UN LOC PTR SPALAREA BANILOR,IAR DE CONDUS CE SA CONDUCA ORCINE CONDUCE 35 DE PERS CE MAI SUNT ACU PRIN NEPTUN,AU RAMAR LINGAII LOR,EU ASTEPT DIVIDENTELE CAND OI LUA TU SPUNEMI SI MIE
Anastasescu este un om destept care si-a educat familia foarte bine,Nu conteaza trecutul,ci doar prezentul si viitorul
DAR IN ANUL 2000 CAND S A VANDUT NEPTUNUL CU 37 DE MILIARDE SI VEZI DOAMNE A AVUT 30 DE MILIARDE DATORII, DECI LA CUMPARAT CU 7 MILIARDE,BANI CE AU PROVENIT DIN APARTAMENTELE DE LA LINIE,VANDUTE TOT CA ACTIVE ALE NEPTUNULUI,CATE FAMILII AU AJUNS IN STRADA?
O SINGURA FAMILIE A AVUT CURAJUL SA SE JUDECE CU EI.
o dilema totala acest baron in orasul Campina
Domnilor, ati auzit de Lucica Petronela Ciuca?…o apropiata a domnilor ,de care nu se stie nimic dar care stie foarte multe!
Abia astept ziua cand va apare in fata opiniei publice sa ne povesteasca toate actiunile ei dirijate.Eu personal imi dau interesul !
Cine este fara de pacat din tara asta? Este vreunul dintre voi?
Si eu am lucrat la Fontec si e pe duca,in 2 ani daca l-am vazut pe Anastasescu o data la fata
de ce oare nu candideaza la primaria campina?
😀
Il doare undeva unde arunca 100€.Si unii ii slugaresc o saptamana de banii aia
Un baiat destept din energie.Ce nu mi a placut la el e ca unii au raspuns penal,si el a scapat.Ori e smecher pana la capat ori ce facem…Se fac responsabili toti cei care de 30 ani i-au dat promotional aproape tot orasul in arenda.Niciodata nu va da 1 leu la cei care nu sunt din anturaju lui si fara a castiga inzecit de pe urma a sute de oameni