Mioveni – Colibasi (Arges)

Orasul Mioveni este situat in centrul judetului Arges la 15 Km de municipiul Pitesti si la 125 Km de capitala tarii, pe DN 73 Pitesti – C-lung Muscel. Mioveni are un relief variat, suprafata sa fiind traversata de trei rauri: Doamnei, Targului si Argesel.
Pana in anul 1989, actualul oras Mioveni era comuna Colibasi, comuna suburbana municipiului Pitesti. La data de 19 aprilie 1989, prin Decret Prezidential, aceasta comuna a devenit orasul Colibasi. Din anul 1996 ca urmare a unor demersuri facute de Guvern si Parlamentul Romaniei, de catre autoritatile locale, orasul Colibasi revine la vechea denumire, Mioveni, act de reparatie morala, daca se are in vedere ca actuala concentrare urbana se afla pe vatra vechiului sat demolat in totalitate pentru a face loc noilor constructii.
Incepand cu anul 1968 aici s-au montat primele autoturisme Dacia, platforma industriala mentinand un ritm constant de dezvoltare.

Mioveni, aflat în apropierea Pitestilor, este asezat pe valea râului Argesel si are o populatie de 35.708 de locuitori. Peisajul urbanistic s-a îmbogatit cu frumoasa cladire a Casei de Cultura, în parcul careia a fost amplasat bustul filozofului Petre Tutea (originar din Boteni).

Orasul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentara a fost, asa cum ne arata izvoarele istorice, in anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu ( Mihov in slavona ) Mihoveni ( Mioveni ), facand referire directa la locuitorii acestei formatiuni sociale. Prin Legea 35/18. mai. 1996, emisa de Parlamentul Romaniei si publicata in M.O. nr. 102 din 20 mai 1996, localitatea Colibasi revine la vechea denumire, respectiv Mioveni. Mioveniul de astazi continua traditia inaintasilor sai, dezvoltand atat economia, agricultura si serviciile pentru populatie, dar si viata spirituala, mentinandu-se ca o zona distincta in cadrul judetului Arges, fiind o punte de legatura intre trecut, prezent si viitor, intre Romania si Europa.

Orasul Mioveni este situat in centrul judetului Arges la 15 Km de municipiul Pitesti si la 125 Km de capitala tarii, pe DN 73 Pitesti – C-lung Muscel. Mioveni are un relief variat, suprafata sa fiind traversata de trei rauri: Doamnei, Targului si Argesel.

Suprafata administrativ-teritoriala a orasului Mioveni este de 5.097 ha din care 595 ha teren intravilan.
Orasul Mioveni este amplasat in zona centrala a judetului Arges, pe coordonatele 45012’ latitudine nordica si 2503’ longitudine estica.

Previous post Municipiul Barlad (prezentare generala)
Next post Mănăstirea Uspenia (Slava Rusa, Tulcea)

Adaugă un comentariu