Transilvania – judetul Cluj – date geografice si localizare

Rusesti 084

Judeţul Cluj se situează în jumătatea nord-vestică a ţării, aflându-se în zona de contact a trei unităţi naturale reprezentative: Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei. Din punct de vedere al ponderii suprafeţei deţinute în totalul teritoriului naţional, judeţul Cluj ocupă locul 12 pe ţară cu 2,8%. Se învecinează la nord-est cu judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud,  la est cu judeţul Mureş, la sud cu judeţul Alba, iar la vest cu judeţele Bihor şi Sălaj. 

Relieful este predominant deluros şi muntos, altitudinile maxime fiind deţinute de masivele Vlădeasa şi Muntele Mare, cu 1842 m şi respectiv 1826 m. Clima este continental-moderată şi influenţată de circulaţia atmosferică  predominant vestică. Amplitudinile termice anuale variază între 23-25 grade celsius în regiunea deluroasă şi scad la 17-19 grade celsius în zona muntoasă. Harta judetului Cluj / Cluj Department Map (in Transylvania)

Turism in Cluj-Napoca (prezentare)

In inima Transilvaniei, gasim Cluj-Napoca, un oras universitar cu 300.000 de locuitori. Ca si Sibiul, orasul Cluj a fost intemeiat de saxoni in secolul 13, devenind in timp unul dintre cele mai importante centre economice si culturale ale Romaniei .

Previous post Rezultatele recensamantului din 2011 – datele finale
Next post Judetul Cluj – sinteza economica

Adaugă un comentariu