Judetul Arges, sinteza economica

Judetul Arges dispune de o economie bine dezvoltata si diversificata, rezultat al eforturilor depuse de autoritatile locale pentru modernizare si performanta, inclusiv pentru asigurarea unui climat de afaceri atractiv.
A fost astfel atras un flux substantial de investitii, atat din sectorul privat intern, cat si din cel extern, care a vizat deopotriva industria, agricultura si serviciile.
La nivel national, judetul Arges ocupa locul patru, din punctul de vedere al cresterii economice.
In industrie, activitatea economica se desfasoara in 22.602 societati comerciale active pe forme de proprietate, dintre care:
– 12.526 societati comerciale active
– 3.629 asociatii familiale
– 6.447 persoane independente
Exporturile de produse industriale au depasit in anul 2006 nivelul de 1.500.000 mii Euro.
Structura exporturilor: masini, aparate si echipamente electrice, mijloace de transport rutier, materiale si articole textile.
Suprafata agricola, care insumeaza 344.765 ha, este exploatata dupa cum urmeaza:
– 339.609 ha, in exploatari agricole private (individuale si asociative);
– 5.156 ha, in sectorul de stat.
Principalele culturi: cereale, plante industriale, fructe. In anul 2006 productia agricola vegetala a fost de cca. 916.285 tone, productia totala de fructe de 116.127 si productia agricola animala de 46.792 tone-viu.
Sectorul zootehnic asigura in prezent necesarul de consum al populatiei judetului Arges.
vezi Informatii esentiale despre Arges
Lider in domeniul industriei constructoare de autoturisme, “S.C. AUTOMOBILE DACIA GROUPE RENAULT S.A. Pitesti” reprezinta principala investitie externa din judetul Arges si una dintre cele mai mari la nivel national.
De la privatizare, instalatia industriala a uzinei Dacia a cunoscut un proces complet de modernizare, operand in prezent cu un numar de 13.000 de angajati. Cu o investitie de 489 de milioane de euro, uzina de la Pitesti se situeaza in prezent la cele mai inalte standarde europene, cu metode de lucru aplicate in uzinele Grupului Renault.
Dacia afiseaza pe deplin apartenenta la Grupul Renault, bazandu-se pe expertiza si organizarea companiei–mama atat la nivel industrial cat si comercial. Distributia vehiculelor si a pieselor de schimb Dacia va fi asigurata de reteaua comerciala Renault in marea majoritate a tarilor

ARPECHIM – Pitesti, sucursala a grupului petrolier PETROM S.A., este cea mai mare si mai complexa platforma petrochimica din Romania si un nume recunoscut pe plan intern si international.
Componenta de baza a infrastructurii industriale argesene, ARPECHIM – Pitesti, companie cu o experienta productiva de peste 30 de ani, este principalul furnizor de produse petrochimice pentru piata interna si un participant activ la activitatea de comert exterior a Romaniei.

ARPO S.A. din Curtea de Arges, cunoscut producator de articole din portelan.

Agricultura constituie o componenta importanta a economiei argesene, in sectorul rural fiind introduse constant masuri de reformare, inclusiv prin aplicarea legislatiei actuale in domeniu si a programelor Uniunii Europene.

Una din principalele zone agricole ale tarii, judetul Arges este bine cunoscut pentru culturile sale de cereale, plante industriale si fructe.

Un domeniu cu o indelungata traditie in judet este cel al viticulturii, podgoriile argesene fiind mentionate in documente istorice inca din secolul 14.
Principalele centre viticole, Valea Mare si Stefanesti, sunt situate in apropierea orasului Pitesti.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Stefanesti, infiintata in anul 1959, se identifica cu Podgoria Stefanesti, ce se intinde pe o lungime de 30 km.

Vinurile obtinute in modernul centru de vinificatie al statiunii au obtinut numeroase premii la concursurile nationale si internationale.

Eforturile autoritatilor pentru dezvoltarea judetului Arges s-au concentrat si asupra altor domenii de interes, intre care infrastructura rutiera si transporturile feroviare, in acest din urma sector remarcandu-se atentia acordata imbinarii armonioase a tehnologiei moderne cu elemente arhitectonice clasice, specifice regiunii.

Peisajul localitatilor argesene se imbogateste permanent cu constructii noi si moderne, destinate atat utilitatilor publice, cat si spatiilor de locuit, acestea din urma fiind ridicate inclusiv prin programele Agentiei Nationale pentru Locuinte.

\sursa CJ Arges

Previous post Judetul Arges: Date generale si administrative
Next post Orasul Topoloveni (Arges)