
Orasul Topoloveni se afla la 20 km sud-est de Pitesti, în lunca râului Arges, si detine o populatie de circa 9.865 locuitori. Este un oras nou, în curs de dezvoltare economica, format din vechea comuna Topoloveni si 4 sate situate la nord de aceasta, pe doua cai de comunicatii perpendiculare, principala fiind drumul national Bucuresti-Pitesti.
Cel mai vechi document il constituie actul din 19 iunie 1421 prin care voievodul Radu Prasnaglava intareste Manastirilor Cozia si Cotmeana toate daniile facute de tatal sau Mircea: sate, balti, mori, vii, vami si tigani.
Localitatea Topoloveni s-a format si s-a dezvoltat intr-o regiune naturala complexa, cu factori pedoclimatici favorabili vietii si activitatii umane, la intretaierea unor vechi drumuri comerciale si cai de comunicatie care asigurau multiple si permanente legaturi intre campie, deal si munte, intre Tara Romaneasca si Transilvania, prin culoarul Rucar-Bran si defileul Oltului.
La inceput de secol al XIX-lea, in componenta localitatii intrau doar satele: Inuri, Topoloveni si Carcinovul, care incepuse sa se dezvolte la drumul Pitestilor; Vitichesti, Tiganesti si Valea Tatarului fiind sate separate.
Localitatea Topoloveni are o clima temperat-continentala, de padure. In lunile de iarna nu se inregistreaza temperaturi foarte scazute sau viscole puternice, iar verile sunt mai putin toride.
Flora si fauna sunt foarte bogat reprezentate, fiind specifice tuturor zonelor de contact dintre deal si lunca. Flora este reprezentata de catre padurea colinara, vegetatia de silvostepa si, azonal, de cea de lunca, iar fauna este caracteristica acestor zone de flora si anume biotopului de padure colinara si, in cea mai micaa masura, celui de silvostepa.
Topoloveni s-a dezvoltat ca asezare la “drumul mare al Pitestilor”, care a avut un important rol pentru dezvoltarea economica, sociala, politica si culturala a Munteniei in epocile medievala, moderna si contemporana.
In 1810 la Topoloveni erau 24 de case, 53 de barbati si 38 de femei.
In 1956, comuna Topoloveni avea un total de 3904 locuitori.
Pana in anul 1968, cand au inceput sa se ridice actualele blocuri de locuinte pe ambele maluri ale paraului Carcinov, si numai in zona localitatii Topoloveni, se afla un zaavoi secular de ploi, cu un frumos parc.