Wikileaks despre Romania: conspiratii pe energie, NATO, oligarhi si barfe

România este o ţară prinsă între criza politică şi dominaţie oligarhică după model rusesc. Aşa privea ţara noastră fostul ambsador american la Bucureşti, Nicholas Taubman. Telegramele secrete ale ambasadei obţinute de Wikileaks au fost publicate duminică seara de Hotnews.ro “Când veţi ajunge săptămâna viitoare, România va fi în mijlocul unei suspendări de 30 de zile fără precedent a preşedintelui Băsescu. Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele româneşti din Irak până la finalul anului”, se arată în telegrama trimisă în 2007 de ambasadorul Taubman. “În timp ce primul ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreuna cu aliaţii lor din vechea garda post-comunistă se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedintelui ultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate”, mai scria ambasadorul.

În alt document secret, diplomatul american îşi exprima îngrijorarea despre “mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti”. “În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica din România. (…) Mulţi păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii şi îşi promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin”, se arată într-o telegramă clasificată drept confidenţială, din 2007. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: “Bani şi politica: cine deţine cu adevărat România?” În cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din România, precum şi al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy.

Telegrama “România rămâne pe poziţii în problema securităţii energetice, dar se teme de izolare” (2008): “Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”. “În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare văzută drept cea mai buna metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene”. “Într-o conferinţă de presă din 28 februarie despre preţurile în energie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 dolari / mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare că este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza Romaniei o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom”.

Telegrama “România – scandal în sectorul energetic, cetăţean american reţinut sub acuzaţii de spionaj economic” (2006): “Observam, totuşi, că sectorul energetic este în mod tradiţional unul dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României. Grupuri de interese de afaceri româneşti au încercat îndelung să controleze resursele energetice locale într-o manieră care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice şi de producţie de îngrăşăminte) care sunt competitive doar datorită energiei ieftine”.

În telegrama din 2007 intitulată “The genie is out of the bottle”, oficialii americani relatează o întâlnire cu Bogdan Chirieac. “Chirieac susţine că popularitatea lui Băsescu este deja în scădere. Chirieac a luat în derâdere declaraţia preşedintelui că ar avea susţinerea românilor de rând, declaraţie făcută în urmă cu câteva săptămâni (…) Poţi să îţi imaginezi că Băsescu s-a lăudat europenilor că poza lui este în fiecare casă de la ţară, aşa cum spunea şi Ceauşescu! Chirieac a susţinut că problemele cu băutura ale lui Băsescu s-au înrăutăţit, iar consilierii săi se atacă reciproc. El a relatat că directorul de comunicare Adriana Săftoiu a fost mustrată de preşedinte pentru că a dezvăluit jurnaliştilor că fosta şefă de cabinet şi consiliera pe probleme politice Elena Udrea petrece ore în şir cu Traian Băsescu în spatele uşilor închise. Doar cele mai puternice figuri din Partidul Democrat al lui Basescu, în special Ministrul de Interne Vasile Blaga şi Ministrul Apărării Sorin Frunzăverde păreau să aibă puterea să ţina partidul unit” (sursa: telegrama ambasadei SUA preluată de Hotnews.ro)

via www.tvr.ro: Dezvăluiri Wikileaks despre România: oligarhi, interese, politică, jurnalişti

Previous post Casa de Cultură din Deva scoate la vedere o colecţie inedită – afişe ale spectacolelor jucate pe scena ei în ultimul sfert de secol
Next post Targuri si manifestari folclorice in judetul Alba

Adaugă un comentariu