Judetul Mures – date economice esentiale

Principalele resurse naturale ale judetului sunt constituite de gazele naturale, rocile pentru materiale de constructie, izvoarele minerale clorurosodice, padurile.

mures-raul-orasulComplexa si diversa, economia judetului impune nume care suscita interes si respect în domeniile extractiei gazelor naturale, energiei electrice si termice, chimiei, exploatarii si prelucrarii lemnului, materialelor de constructii, alimentar. Un loc aparte îl ocupa fabricile de mobila, în special mobilierul sculptat, unitatile producatoare de geamuri si sticla, ceramica – la Tîrnaveni, Tîrgu Mures si Sighisoara, textile si confectii – la Tîrgu Mures si Sighisoara, de pielarie – la Tîrgu Mures si Reghin, etc. Judetul Mures este singurul producator de carbid (Tîrnaveni) si instrumente muzicale cu corzi (Reghin) din România.

Agricultura – a doua ramura ca importanta în economia judetului – are o traditie veche pe aceste meleaguri, existând conditii prielnice pentru aproape toate culturile. Terenurile agricole reprezinta 61 la suta din suprafata judetului.

Judetul beneficiaza de o retea de comunicatie cuprinzând 1846 kilometri de drumuri publice, din care 18 la suta reprezinta drumurile de interes national, 40 la suta cele de importanta judeteana si 42 la suta cele comunale. Aeroportul international Tîrgu Mures-Vidrasau deserveste o populatie de aproximativ 1,5 milioane locuitori de pe un areal de 23.000 kilometri patrati, cuprinzând judetele Mures, Bistrita, Harghita, Covasna.

Previous post Orasul Reghin (prezentarea localitatii)
Next post Vremea in Iasi – azi si prognoza pe 5 zile

Adaugă un comentariu